Deja Vu?

Deja vuThe term déjà vu is French and means, literally, “already seen.” Those who have experienced the feeling describe it as an overwhelming sense of familiarity with something that shouldn’t be familiar at all. Say, for example, you are traveling to England for the first time. You are touring a cathedral, and suddenly it seems as if you have been in that very spot before. Or maybe you are having dinner with a group of friends, discussing some current political topic, and you have the feeling that you’ve already experienced this very thing — same friends, same dinner, same topic. Wikipedia

Dua minggu lepas, anak buah saya yang berumur 14 tahun bertanyakan kepada saya maksud deja vu, mungkin dipengaruhi oleh drama bersiri di TV3 yang kami sedang tonton bertajuk Deja vu di Kinabalu. Jawapan saya ringkas sahaja dan berbunyi begini: Kau bercerita dengan kawan-kawan, dan tiba-tiba semua cerita atau situasi yang kau alami pada masa itu seakan sudah pernah berlaku dulu.

Dengan pantas dia katakan: Aunty, saya pernah oh begitu. Deja vu!

Saya tersenyum, dan sudah pasti percaya dengan kenyataan dia. Bagi saya semua pernah mengalami situasi deja vu.

Anda bagaimana? Jangan tanya saya sebab saya telah banyak kali mengalami deja vu.

Lupakan sebentar tentang deja vu. Bagaimana pula dengan ramalan masa depan – besok, lusa, tulat?

Malam tadi saya terdesak untuk memikirkan hal ini. Pernahkah anda menulis sesuatu yang pada mulanya anda anggap hanyalah suatu bentuk hiburan atau untuk memenuhi minat dan masa lapang anda dan tiba-tiba semuanya menjadi kenyataan dalam hidup anda?

Adakah itu juga dipanggil deja vu?

Deja vu yang terbalik?

 

Cinta simpati

Usah terus berpura

jika memang tiada

cinta kerana simpati

menambah sengsara duka

sakitnya umpama mati

pada tiga hati

 

Kay Masingan

February 2012

 

Sajak ini saya post pada pula Febuari lalu: Not related

Leave a comment ?

10 Comments.

  1. ooo.. itu ka pula maksud deja vu.. 30 thn sdh idup.. baru aku tau ni kay.. hihihih

    cuba ko tanya dj dave.. kompom org tau.. :p

  2. eya kay.sy slalu jg begini.benda tu berlaku or ada org ckp sesuatu dgn sy tp tiba2 sy rasa benda tu sdh berlaku.otak sy berabis fikir bila masa.mgkn anu ba mcm kepercayaan org hindu yg reincarnation.mgkn itu memori kita pd masa hidup yg lepas.wakaka..enda tau la.sj aplikasi kepercayaan hindu

  3. Kalau org tnya apa makna dejavu saya mesti susah mau explain. LOL

  4. it’s been awhile since i last had dejavu.

    lol dejavu terbalik? i think it’s more like your telepathic interference is so strong, it channels out the way u wanted it, consciously or otherwise. wise man said, kadang2 your heart have seen it coming but your mind haven’t until you see it with your own eyes. :)

  5. mmg pena kena sdh..kdg2 sya tpikir sya mimpi pasal ni ka or mmg deja vu? hehe

  6. kerap juga mengalami keaadan Deja vu,
    di mana bila pergi ke suatu tempat yg tak pernah sampai,tiba2 teringat kembali mimpi yg saya pernah berada disitu.

  7. Sya pun pernah..bnyk kali..

  8. Lama sdh sia nda berdejavu owh.. Napa aa..

  9. sy kelucuan sma komen c nowriz..sy mmg kanal c dj dave..ekekkeke…kay sy percaya semua urg mengalamk dejavu..sy pun byk kali..terus bingung2..mcm terulang benda yg kita suda buat bah..eh mimpi ka aku?msti tu pertanyaan d kepala kan…

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv Enabled