HRMIS – Human Resource Management Information System

HRMIS – Human Resource Management Information System atau Sistem Maklumat Pengurusan Sumber Manusia adalah satu sistem pengurusan sumber manusia sektor awam yang komprehensif bermula dari proses pengambilan anggota sektor awam (competency owner) sehingga persaraannya. Antara objektif HRMIS ialah:

1. perancangan tenaga kerja

2. Automasi proses kerja

3. Mewujudkan persekitaran paper-less

Okay cukup untuk pengenalan HRMIS.

Hari ini mendapat email tentang HRMIS. Dalam email tersebut ada meminta agar semua guru mengemaskini maklumat dalam HRMIS. Jadi saya pun cuba-cuba lah masuk dalam laman web HRMIS dan tetapi malangnya bila masukkan nombor IC dan juga kata laluan (juga nombor IC), keluar nota pada skrin seperti di bawah. :( .



Terus hilang mood sikit. Ya lah, tengah bersemangat untuk mengemaskini maklumat. Lagi, untuk melayari aplikasi ini perlu menggunakan Internet Explorer, Laptop Apple ni tidak ada IE, mahu tidak mahu terpaksa buka Laptop Compaq. Beginilah jadinya meja kerja saya bila sudah ada 2 laptop di atasnya.




Sempit. 1 laptop untuk berblog, 1 lagi untuk melayari HRMIS.

So, buat masa ini kena lupakan dulu pasal HRMIS, besok perlu jumpa Guru Data dan minta tunjuk ajar dulu. So kepada semua yang diperlukan untuk mengisi maklumat dalam HRMIS, bolehlah berbuat demikian dengan masuk ke laman webnya iaitu:

http://www.eghrmis.gov.my/ atau  http://hrmisone.eghrmis.gov.my

Jangan lupa, layari HRMIS menggunakan Internet Explorer. :) .

Leave a comment ?

10 Comments.

  1. mmm….kdg2 bkin stress jg benda2 gni kn sis…sabar jak laa…

    anyway,byaknya laptop.hee..
    azeanthy paiman recently posted..Flashback.My ComLuv Profile

  2. eh,kalau belum begitu,ko rujuk sama admin kamu ataupun daerah punya.. durang yang kasi reg kamu punya registry tu Kay.. tu hrmis memang auto update ja tu.. ^_^.v..
    Aki Karut recently posted..Ini lah yang buat saya sibuk!!My ComLuv Profile

  3. saya dah update bulan lepas kak, tp xdapat login…pembantu makmanl komputer kata bila dah ok baru dia bgtau suruh update semula…
    simanis recently posted..Wordless Wednesday : TodayMy ComLuv Profile

  4. sy pnah keje wt web gomen.. ntah knapa diorg suka sgt IE tu utk view.. sepatutnya create option lain utk view, contohnya Firefox.. kdg2 nk update atau apply apa2 pun susah, kena install browser lain dulu, huh…
    caliph recently posted..wordless wednesday: familyMy ComLuv Profile

  5. untuk gov servant seja ka? hehehe

    dei kay ko dpt log in blogspot ka?
    Beaty recently posted..Churp-churp New FacesMy ComLuv Profile

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv Enabled