Info tentang Kanser Servik

KANSER SERVIK / CERVIX CANCER

(INFO PENTING YANG SEMUA WANITA HARUS KETAHUI – CEGAH SEBELUM TERLAMBAT !)

Kanser pangkal rahim atau serviks adalah sejenis penyakit di mana terdapatnya sel-sel kanser di dalam pangkal rahim seseorang wanita.

Serviks dirujuk kepada apa sahaja struktur yang berbentuk seperti leher. Serviks uteri membawa maksud leher uterus. Ia merupakan sebahagian dari rahim yang membuka ke arah faraj. Pangkal rahim dialas oleh dua jenis sel.

Jenis pertama melapisi bahagian luar pangkal rahim dan jenis yang kedua melapisi bahagian dalam serviks. Di antara kedua-dua jenis sel ini terdapat satu persimpangan yang dikenali sebagai zon transformasi atau zon pertukaran. Di kawasan inilah sampel untuk ujian PAP smear diambil kerana di sinilah biasanya berlaku perubahan yang dikenali sebagai displasia atau perubahan pra kanser dan terjadinya kanser.

Kanser serviks boleh dikategorikan kepada empat peringkat, yang pada asasnya digunakan untuk menentukan jenis rawatan dan prognosis, adalah seperti berikut :

PERINGKAT 0
“Karsinoma in-situ” atau kanser peringkat awal yang ditemui di lapisan pertama pengalas sel serviks. Ia tidak lagi menembusi tisu-tisu serviks yang lain

PERINGKAT I
Sel-sel malignan yang tertumpu hanya kepada pangkal rahim dan belum lagi merebak

PERINGKAT II
Sel-sel kanser telah merebak dan melampaui pangkal rahim, melibatkan 1/3 dari bahagian atas faraj.

PERINGKAT III
Sel-sel kanser telah merebak ke bahagain pelvis dan 1/3 dari bahagian bawah faraj.

PERINGKAT IV
Telah merebak ke dubur, pundi kencing dan juga bahagian-bahagian lain dalam badan

Kanser pangkal rahim merupakan kanser yang kedua yang paling biasa menyerang wanita di dunia, di mana 80% daripada kes-kes ini berlaku di negara-negara sedang membangun

FAKTOR RISIKO YANG BERKAITAN DENGAN PERTUMBUHAN SEL KANSER ADALAH SEPERTI BERIKUT:

-Memiliki banyak pasangan seks
-Memulakan perhubungan seksual pada usia terlalu muda.
-Tidak menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks
-Anda atau pasangan anda mendapat jangkitan ketuat alat kelamin (Genital Wart)
-Jangkitan kuman melalui hubungan seksual seperti ‘HPV’ (Human Papilloma Virus/wart virus)
-Pernah dijangkiti virus papiloma manusia, terutamanya daripada jenis 16818
-Merokok
-Kurang jagaan kebersihan anggota sulit
-Latar belakang sosioekonomi yang rendah
– Alkohol
– Mempunyai anak yang ramai, melebihi dari 5.
– Menggunakan pil perancang kehamilan pada jangka masa yang lama.
– HIV positif
– Kurang daya tahan melawan penyakit, disebabkan oleh jangkitan atau penyakit tertentu.

TANDA-TANDA ATAU SIMPTOM-SIMPTOM KANSER SERVIK:

Pada awal pembentukan sel-sel kanser tersebut, ia jarang menunjukkan tanda-tanda. Tetapi apabila ia semakin berkembang, simptom-simptomnya termasuklah:

-Lendir yang terkeluar daripada vagina. Lain daripada biasa.
-Pendarahan rahim antara ‘period’
-Pendarahan selepas menopaus.
-Pendarahan ketika melakukan hubungan kelamin.
-Perut yang mengalami peningkatan saiz atau seperti mengembung
-Rasa sakit yang tidak dapat dijelaskan pada bahagian perut dan pelvik
-Perut terasa penuh atau kesukaran makan
-Peningkatan rasa hendak kencing
-Sakit ketika pembuangan air kecil, selalunya ia terjadi apabila kanser sudah mula merebak ke pundi kencing.
-Peningkatan berat badan atau kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
-Pendarahan pada vagina yang tidak dapat dijelaskan
-Sakit pada tulang pelvik, sakit yang tidak ada kaitan dengan kitaran haid. Ramai wanita yang mengalaminya sama ada sedikit atau sakit yang tajam yang boleh berlanjutan beberapa jam.
-Rasa sakit atau mengalami loya-loya atau rasa tidak hadam
-Rasa letih yang melampau atau kelesuan
– Perdarahan yang luarbiasa dari vagina (bukan haid)
– Perdarahan yang banyak
– Perdarahan yang berpanjangan
– Terdapat darah beku yang dikesan.
– Perdarahan dari vagina selepas hubungan seksual
– Sakit semasa hubungan seksual
– Keluar cairan yang banyak dan tidak normal. Pertambahan pengeluaran discaj yang berbau, cair, banyak, tebal atau yang mengandungi mucus atau berdarah. Ianya berbeza bagi setiap perempuan. Sebarang ketidaknormalan discaj perlu dirujuk kepada doktor.

GOLONGAN BERISIKO

-Wanita yang pernah dijangkiti oleh sesetengah jenis HPV dan badan tidak mampu untuk membersihkan virus tersebut.
-Berusia antara 35-55 tahun. Lebih separuh wanita yang didiagnosis menghidapi penyakit ini.
-Kebanyakan mereka terdedah kepada penyebab kanser HPV semasa masih remaja dan pada usia 20-an.
-Lebih ramai wanita yang dijangkiti tidak pernah membuat ujian Pap.

BOLEHKAH KANSER PANGKAL RAHIM DIKESAN?

Ya, boleh. Kanser servik mengambil masa yang lama untuk terjadi – lebih kurang 10 – 15 tahun. Ia memakan masa berbulan atau bertahun untuk seseorang itu diserang kanser. Serangan kanser biasanya berlaku dikalangan wanita yang berumur diantara 40 – 60 tahun.

Sebelum sel kanser servik dikesan, tisu-tisu di servik mula berubah dimana sel-sel luarbiasa mula dikesan (dikenali sebagai ‘dysplasia’). Sel-sel luarbiasa ini boleh dikesan melalui ujian PAP SMEAR.

APAKAH UJIAN YANG MENGESAHKANNYA?

Sekiranya keputusan ujian pap smear anda positif, doktor akan meneruskan dengan kaedah colposcopy.
Sekiranya keputusan ini menunjukkan adanya “invasif” kanser, ujian seterusnya akan dijalankan :

* Full blood count
* Liver function test
* Renal profile

Nota : Buat masa ini tiada ujian darah ‘Tumor Markers’ untuk mengesan kanser servik.

APAKAH ITU UJIAN PAP SMEAR?

* merupakan suatu ujian untuk memeriksa kesihatan servik.
* Ia boleh menyelamatkan nyawa anda
* Ia adalah satu saringan untuk mengesan keadaan pra-kanser (sebelum terjadi) iaitu terdapat sel serviks luar biasa yang boleh mengakibatkan kanser.
* Ia adalah sempena orang yang pertama menjumpai cara ini pada tahun 1940 iaitu DR. GEORGE PAPANICOLAOU.
* Ia adalah satu prosidur yang mudah dimana sedikit sel diambil dari servik dan dihantar ke makmal untuk kajian.
* Tidak perlu ubat atau bius.
* Mengambil masa beberapa minit sahaja.

APAKAH RAWATAN YANG DISEDIAKAN?

Doktor akan memberi kaunseling kepada anda mengenai rawatan pilihan yang bersesuaian.
Biasanya, terdapat 3 jenis rawatan :

* Pembedahan
* Radioterapi
* Kemoterapi

Keputusan rawatan bergantung kepada jenis sel kanser yang dikesan.

BAGAIMANA UNTUK MENCEGAH KANSER PANGKAL RAHIM?

- Mencegah lebih baik dari merawat.
– Berhenti merokok.
– Amalkan pemakanan yang sihat.
– Amalkan cara hidup yang sihat.
– Setia pada pasangan anda.
– Lakukan pap smear setiap 3 tahun.
– Jumpa anggota kesihatan dan lakukan ujian pap smear, jika masih belum dilakukan lagi.
– Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami sebarang pendarahan faraj yang tidak normal.

BAGAIMANA HPV DIRAWAT?

Sehingga kini tiada bukti rawatan untuk HPV. Majoriti individu yang dijangkiti HPV, pertahanan badan mampu membersihkan virus tersebut.

Bagaimana pun, jika badan tidak mampu melawan virus ini, maka kesan yang lebih teruk akan terjadi, iaitu kanser.

Ingatlah, terutamanya kaum wanita kerana ramai yang tidak menyedari terdapat virus ini di dalam badan kerana ia tidak menunjukkan tanda pada peringkat awal. Bagi mereka yang sudah berkahwin atau mempunyai anak, ujian awal dapat menyelamatkan diri sendiri.

Kanser ovari boleh diwarisi secara keturunan. Selalunya wanita yang mempunyai sejarah ahli keluarga menghidap kanser payudara atau kanser ovari mempunyai risiko tinggi untuk menghidapnya. Wanita yang mengambil ubat kesuburan juga dikatakan berisiko tinggi daripada mereka yang tidak mengambilnya.

Faktor lain yang menyumbang kepada mendapat penyakit ini termasuklah obesiti, usia dan diet pemakanan yang buruk. Kanser ovari selalunya berlaku pada wanita yang menopous tetapi wanita lain juga berisiko.

PERCEPATKANLAH PROSES PENCEGAHAN AGAR TIDAK MEMUDARATKAN KEHIDUPAN KITA DI KEMUDIAN HARI. BAGI YANG BELUM MENDAPATKAN SUNTIKAN HPV, WHY WAIT? LAKUKANNYA SECEPAT MUNGKIN !

Share dari Facebook.

  1. kay,, selain breast kanser..ni antara pembunuh utama wanita kan kay

  2. one of my distance cousin died with the same diseased last year. she just 31 y.o and have 2 kids, kesian oh kecil lagi anak-anak. Sudah sedaya upaya cuba mcm2 rawatan & pembedahan tapi akhirnya dia pergi juga. Bah sama-sama lah kita jaga kesihatan dan saling berkongsi info. Thanks for posting this info Kay

  3. very great info sis!keep it up=)

  4. i received the awakening call about cervical cancer after saya kena diagnosed with Persistent Thropoblastic Disease…it attacks the cervix area as well as womb. I was lucky it didnt metastasis and boleh kena cure with mild chemo drugs.

    Sekarang antara precaution yg saya sentiasa beringat2 is to get myself checked for pap smears every 2 years.

  5. salam,kitran haid sy tdk tratur dgn sy dtg haid melebih dr sblmnya.kiranya sy ada masalah pendarahan ke?

  6. salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola + Sabah Snake Grass… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul… atau boleh ke blog sya ubatkanserb17.blogspot.com…

  7. as salam..just nk kongsi pasal cancer ni jek,di harap kpd semua yg ada pernah atau tak pernah kena gejala begini di harap dpt memberi sokongan yg amat-amat teristimewa wat insan yg tersayang kita,setiap apa yg ALLAH berikan tetap ada ketentuan nye,betul seperti apa yg en shahril kata kan,kekurangan vitamin B17 dlm badan kita punca kekuatan dlm badan kita merosot,Insyallah kalu kita berusha kita akan dpt jln penyelesaian nye..tujuan saya hanya sekadar memberi kekuatan utk kaum2 hawa yg di luar sana agar jgn berputus asa,semoga dpt menjalani kehidupan kita dgn lebih bermakna,Insyallah..

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv Enabled