Kamus Sabah

Kamus Sabah? Adakah Kamus Sabah?

Ya, ada. :) . Saya baca pasal kamus sabah ini seminggu yang lepas. Waktu itu saya di kampung, dan memang baca dari blog si Annieming. Tetapi saya tidak boleh masuk ke page kamus sabah sebab kelambatan internet yang amat sangat. Jadi kira saya ini ketinggalan lah sikit. Bah macamana juga kan, itu broadband kalau di kampung lidut telampau. Macamana itu kamus sabah? Nah, kalau berminat, klik lah banner di bawah and you will be directed to the page.


Menggunakan Kamus Sabah ini, kita semua bolehlah mencari erti perkataan / slang sabah yang kita gunakan selama ini. Dulu saya tidak tahu apa maksud lidut, kebangkalan dan banyak lagi (tetapi sekarang saya sudah tahu, kawan yang kasi tau), so kepada orang Sabah yang tidak tahu lagi apa maksud perkataan2 yang biasa dalam perbualan seharian, bolehlah masuk ke Kamus Sabah, tidak perlu susah-susah lagi tanya kawan – mana tahu kawan itu mengumpat kita dengan perkataan baru kan..? hahaha.

Contoh carian definisi dalam Kamus Sabah adalah seperti berikut:

Carian

Sila masukkan kata kunci yang sesuai. Aktifkan wildcard untuk carian yang lebih dinamik.

Wildcard:

+4 Rate Up

oleh Bullert 6 hari, 11 jam lalu

Definisi
Lambat. 

Contoh

Punya main lidut kau Gintui! Capat siiiikit ba!


Leave a comment ?

12 Comments.

  1. siok ni kamus kay..sa pun tau dari c annie
    beaty recently posted..I Love to be there and start heart ItMy ComLuv Profile

  2. leaps ni makin mahir la kay bersabahan.
    kakngah recently posted..wordless wednesday ; JANGAN KACAU!My ComLuv Profile

  3. Interesting !..makasih arr :) mau bagitau org kampung dulu ni
    elihjapahar recently posted..Wordless Wednesday #7-Safety First !My ComLuv Profile

  4. eya..sa pun nmpk kwn2 post d fb..hehe..siuk ni
    echaa recently posted..[Q] Nak Minta BBMpin ? :) My ComLuv Profile

  5. Makin ramai sudah tau ni Kamus Sabah, thumbs up! Mimang siok la ni kamus kan.. Sangat lucu mau dibaca tapi at the same time, make sense juga. Hehe :D
    AnnieMing recently posted..Wedding Anniversary Trip (Part 2)My ComLuv Profile

  6. hehe..org sabah senfiri pun hnya 50% ja yang di faham..sbb kamus ni disitu lah tersirat semua dusun dalamnya kan..hehe..nak p tengok lah..
    josrevalution recently posted..wordless wednesday #4 Ok Ke?..My ComLuv Profile

  7. hahaha!! baru sia tahu ada kamus sabah oh..siuk juga nih..kasik kawan2 non-sabahan belajar lah pakai ni kamus sabah..
    Pink Diva recently posted..What After Syawal?My ComLuv Profile

  8. wow !hahha…bru sia thu ada kamus sabah..boleh ku belajaq lgi… :wink:

  9. uina…sy suka neh sabah…

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv Enabled