Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi Akademik 2012/2013 Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf (FASA 1)

Sedikit makluman penting kepada semua pelajar terutama pelajar Lepasan SPM, Permohonan Kemasukan ke IPTA Sesi Akademik 2012/2013 Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf boleh dibuat secara online pada 15 November 2011 ini. Adalah dinasihatkan agar pelajar membeli nombor Unik ID terlebih dahulu sebelum membuat pemohonan. Nomber Unik ID boleh dibeli di mana-mana cawangan BSN di Malaysia.

Untuk maklumat lanjut dan juga Permohonan online boleh melalui laman web ini: upu.mohe.gov.my

Sementara itu, Pemohonan untuk memasuki Kolej Vokasional (KV), Sekolah Menengah Vokasional (SMV) dan Sekolah Menengah Teknik (SMT) bagi sesi pengambilan tahun 2012 masih dibuka sehingga 19 Disember 2011. Untuk keterangan lanjut boleh melayari laman web Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional dalam link ini: BPTV

Leave a comment ?

37 Comments.

  1. vivie heartfilia

    :?: saya dah pergi laman web tue..tapi saya tak tahu camner nak mohon ipta sesi 2012/2013 utk lepasan spm 2011 secara online..help me.. :???: :sad: :sad:

  2. klu nk mohon tok pegi ke UITM,kena beli no UPU yg berasingan ka…taupun gna no UPU yg sma jgk….

  3. salam….saya nak tanya…no upu tu boleh guna berapa kali???dan bile boleh buat permohonan ke ipta bagi sesi 2012/2013 untuk lepasan spm 2011??terima kasih

    • wslm. fifi, no upu tu boleh guna sekali saja untuk 1 permohonan (seingat saya) means kalau kita guna pin tu untuk permohonan lepasan spm, then kita tidak lagi boleh gunakan untuk isi permohonan yang lain.
      Permohonan ke ipta sesi 2012/2013 lepsan spm 2011 sudah boleh dibuat sejak 15 november 2011. TQ

  4. masa isi borang kat upu tu dia tak mintak pun no Unik ID.. so mcm mana nak tau bila no Unik ID tu akan digunakan?

  5. kalau yg pasal boleh tukar 3 kali tu ape bnde???saye kurang faham…….

  6. sekarang dah boleh beli? kenapa cikgu saya yang cakap 9 Januari baru unik ID tu?

  7. salam…saya nak isi upu fasa 1….antara maklumat yang perlu di isi adalah kata laluan…mana nak dapat kata laluan itu??tolong saya :?:

    • wslm fifi, kata laluan tu fifi cipta sendiri dan pastikan ingat kata laluan tu. Pasal yg boleh ubah 3 kali tu, sefaham saya itu adalah untuk kemas kini-mcm kita nak ubah permohonan ke, 3 kali ja dibenarkan. Semoga penerangan ni dapat membantu..good luck

  8. salam.. nak tanya,, bila tamat tempoh utk beli no unik ID?? bleh ka bli pada 9 januari??

  9. salam…nk tny klau lpasn spm 2010 blh x nk mhon upu untk thn ni??n blew blh d isi??

  10. Assalam,saya ada beberapa kemusykilan iaitu:
    1)Di dalam borang upu itu tidak menyatakan untuk memasukkan no ID ttp adakah perlu utk saya membeli no id dan sekiranya no ID tersebut tidak diguna semasa pengisian brg upu pada fasa 1 adakah ia blh diguna utk mengisi pada fasa 2 klk?
    2)Mengapa semasa mengisi borang upu tersebut sistem itu menyatakan”Anda salah kategori.Anda tidak boleh memohon di bawah kategori A/B/D. Anda hanya boleh memohon di bawah KATEGORI C sahaja. Sila baca Panduan Permohonan untuk keterangan lanjut “padahal saya merupakan kategori A dan adakah ini disebbkn saya memohon tanpa membeli no ID terlebih dhl.diharap anda dpt merungkaikan permasalahn ini.tq

  11. salam..sye plajar lpasan spm 2011.. sye nk tnye.. skarang bley bli no ID kew..? ckgu sye kte 9/1… hmm x fham la..kata laluan tu cipta sndri ekk?? paztu klow da isi kat permohonan fasa 1.. fasa 2 kne isi lagi kew…??sory sye btowl2 x fham..

  12. salam,bila boleh beli pin ipta??9jan 2011 boleh ke?

  13. until now im try to finding the upu website but still xjmpe..can u all tell me the website ??

  14. kalau kita nak masuk ke ipt slain yang ditawarkan tu cmne?

  15. rasanya kena tunggu ..apapun selalu cek laman web upu ni..

  16. saya nak tanya,kemasukan ke uitm yg kedua bila ye? terima ksh ..

  17. saya nak tnya kalau tersilap isi borang nk wat camne??
    sya plajar lepasan spm2011 tp isi di lepasan stpm..

  18. saya nak tanya..macam mana kalau saya terpilih untuk PLKN batch kedua..pada masa yang sama saya dapat tawaran dari u tertentu?? macam mana ek??

  19. salam, sy nk tnye. kalau kita nak apply terus ke uitm, mcam mne ye? xbole guna no id upu ea?

  20. kalo direct dgn uitm, macam mana cara nye? boleh tlg guide x? plis :)

  21. salam..uitm under upu kan?

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv Enabled