saps-Sistem Aplikasi Peperiksaan Sekolah

Mesti korang tertanya-tanya apakah benda saps ni kan. Okay, ini adalah satu Aplikasi dalam talian yang baru diperkenalkan oleh KPM – Kementerian Pelajaran Malaysia. Saps atau nama panjangnya ialah Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah bertujuan untuk memperkukuhkan sistem PBS – Pentaksiran Berasaskan Sekolah dan merupakan salah satu NKRA bidang Pendidikan.

Rasanya bukan saya seorang saja yang terpaksa berhempas pulas untuk membiasakan diri dengan aplikasi ini, tapi semua guru di Malaysia. Banyak benda yang perlu diisi dan untuk sekolah saya dan mungkin juga sekolah lain di Malaysia, tarikh akhir untuk mengisi segala maklumat yang diperlukan ialah pada 1 Ogos 2011. Makin banyak kelas yang diajar, makin banyaklah kerjanya. (^_^)

saps oh saps

Setakat ini saya hampir berjaya menyelesaikan data untuk Ujian 1, hanya tinggal 2 kelas lagi untuk TOV/ETR. Lepas ini kena masukkan maklumat untuk PPT pula.

Masuk TOV Dan ETR Mata Pelajaran

KELAS MASUK TARGET STATUS TARGET CETAK
TARGET
HAPUS
TOV/ETR
Bil Pel Bil Tov Bil Tgt Status
T2 2.3 KEMAHIRAN HIDUP 1 – KT 43 43 43 Lihat Markah Hapus Data TOV/ETR
T2 2.7 KEMAHIRAN HIDUP 1 – KT 38 38 38 Lihat Markah Hapus Data TOV/ETR
T2 2.6 KEMAHIRAN HIDUP 1 – KT 43 0 43 Lihat Markah Hapus Data TOV/ETR
T2 2.8 KEMAHIRAN HIDUP 1 – KT 33 0 33 Lihat Markah Hapus Data TOV/ETR
T3 3.6 KEMAHIRAN HIDUP 1 – KT 32 32 32 Lihat Markah Hapus Data TOV/ETR
T3 3.6 SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN 32 32 32 Lihat Markah Hapus Data TOV/ETR
T3 3.7 KEMAHIRAN HIDUP 1 – KT 40 40 40 Lihat Markah Hapus Data TOV/ETR
T3 3.3 SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN 45 45 45 Lihat Markah Hapus Data TOV/ETR


  1. wah..macam bagus ni sis..kalo macam parents nda bulik akses ni kan sis..hehe

    Mau tanya sis..kalo exam berasaskan sekolah ni mesti sekolah tu yang buat paper dia kan…atau memang sudah ada dia punya kena tentu sapa2 buat..hehe

  2. bagus laa…wlupun payah tp sistem nmpak lebih adil and sistematik….syabas to KPM..=)
    azeanthy paiman recently posted..Happy-Go-Lucky.My ComLuv Profile

  3. kesian cikgu2 ehh.. banyak tanggungjawab mo dipikul.. :)
    nowriz recently posted..wordless wednesday#5 : aku mimpi dia semalam! :D My ComLuv Profile

  4. terima kasih atas informasinya

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv Enabled